Yandex.Metrica

SOSYAL SORUMLULUK

DAMGALARIN GÖÇÜ - KURGAN

DAMGALARIN GÖÇÜ - KURGAN

Ömrünü “Taştaki Türkler”in izini sürmeye adayan Servet Somuncuoğlu, Saymalıtaş Gökyüzü Atlası ve Sibirya’dan Anadolu’ya Taştaki Türkler adlı iki muhteşem eserden sonra Damgaların Göçü - Kurgan kitabıyla, Anadolu arkeolojisinin en önemli keşiflerinden birine imza attı. Türklerin Anadolu’ya geçişinin Malazgirt’ten çok önceye dayandığını bu çok özel çalışmasıyla kanıtlayan Somuncuoğlu, Ankara’nın batısında, Güdül-Beypazarı arasındaki Güdül Dağı ve uzantılarında meçhul kalan Türk kaya resimleri ve Türk yazıtlarını, benzersiz görsellerle günyüzüne çıkarıyor.

SİBİRYA’DAN ANADOLU’YA, TAŞTAKİ TÜRKLER

SİBİRYA’DAN ANADOLU’YA, TAŞTAKİ TÜRKLER

Türk tarihinin köklerini, yazılı tarihten önceki dönemleri de kapsayacak şekilde araştıran, ve Sermet Somuncuoğlu tarafından hazırlanan, Sibirya’dan Anadolu’ya Taştaki Türkler kitabı, Türk tarihinin “taşa kazılmış” ilk kaynaklarını örnekleyen bir çalışma olarak “alanında bir ilk” i temsil eder. Türk tarihinin 65 farklı coğrafyasından derlenen kaya resimleri, Türklerin Asya’dan Anadolu’ya binlerce yılı kapsayan nasıl zengin bir geçmişe sahip olduğunu örneklemesi bakımından son derece çarpıcıdır. Ulusal ve uluslararası sanat tarihi, resim, dil - kültür araştırması yapan bütün araştırmacı ve üniversiteler için kaynak niteliğindeki dev eser, aynı zamanda 2008 yılı Sedat Simavi Sosyal Bilimler Araştırma Ödülü sahibidir.

TÜRK KAYA RESİMLERİ / SAYMALITAŞ – GÖKYÜZÜ ATLARI

TÜRK KAYA RESİMLERİ / SAYMALITAŞ – GÖKYÜZÜ ATLARI

Kırgızistan’da, Tanrı Dağları’nın kollarından Aladağlar üzerinde 3500 rakımda ancak at sırtında ya da yürüyerek ulaşılabilen Saymalıtaş, dünyanın en zengin kaya resimleri alanıdır. Belgesel yönetmeni Servet Somuncuoğlu tarafından hazırlanan “Saymalıtaş - Gökyüzü Atları” kitabı, Kırgızistan-Saymalıtaş bölgesindeki on binlerce kaya resimleri arasından iki yıllık titiz bir çalışma ile seçilip tasniflenen fotoğrafların yanı sıra, gözlem ve analizleri de içeren yazılardan oluşmaktadır. Türk kültürünün kaya resimlerinden damgalara, damgalardan alfabeye geçişinin yanı sıra, Orta Asya’dan Anadolu’ya göçün binlerce yıllık öyküsünü kaya resimleriyle örnekleyen kitap, arkeolog ve antropologlarla birlikte, ulusal ve uluslararası üniversiteler için kaynak niteliğindedir.